Hogyan számoljak kalóriát guide

Dolgoznom kellene, de már sokadjára merül fel a kérdés hogy macerás vagy sem kalóriát számolni. Nyilván annak nem aki már régóta csinálja, aki pedig még csak ismerkedik a gondolattal, az könnyen elbátortalanodik(gyenge matekosok főleg), ha nem egy natúr hús párolt zöldség kombináció kiszámításáról van szó, hanem mondjuk egy rakottas dologról, vagy mártásos húsról..stb.
Nem árulok el titkot, a lényeg hogy mindent le kell mérni. Kis konyhai méglegen, 2000-3000 HUF, nem egy nagy összeg, viszont e nélkül veszett fejsze nyele mindenféle próbálkozás. A saccolás nem javaslom, csúnyán mellé lehet lőni, kivéve ha rendelkezel gépészi pontosságú nikkelezett szemmértékkel, ilyen általában lányoknak nincs, itt kérek elnézést attól a 0,1%-tól akinek mégis:)
Na szóval. Főzés. Hozzávalók. Kirakod a mérleget, mellette legyen papír és toll, hogy fel tudd jegyezni, mi mennyi. Ugyan úgy készíted mint anyukád szokta, csak 1 pici plusz mozdulat kell amíg feldobod a cuccokat a már piedesztálra emelt mérlegre. Leírod hány gramm, abban a pillanatban nem is kell többet tenned, közben szépen elkészíted a kaját. Amíg sül-fő addig kiszámolhatod hogy hány kalória. 
 Hogyan?
Vegyük mondjuk 5 dkg hagymát. Tudod hogy 100g vöröshagymában  40 kcal lakozik. (így keresed meg mi hány kalória: http://google.nekem.net/?q=kal%C3%B3riat%C3%A1bl%C3%A1zat ) Akkor 1 grammban van 40:100= 0,4 kcal. 5 dkg=50 g, 50g*0,4kcal=20 kcal. Így bármit ki tudsz számolni, még ha 43, 456grammra jön ki a csirke, akkor is. Na, ha megvan ilyen módon az összes hozzávaló, akkor kijön egy totál szám, az étel összes kalóriája, eddig szép, s jó minden. Ezután megsült a cucc, fogod az egészet,  ráteszed a mérlegre megint, megkapod (a tál, edény súlyát kivonod) hogy mennyi készételed lett, annak a kalória tartalma megegyezik azzal a totál számmal amit már korábban kiötöltél. Ezután felkockázod, kiadagolod az étket, itt ha ügyes vagy lehet szemmértékkel, de ha bizonytalan lennél magadban mérheted is, feldarabolás után a totál számot elosztod a porciók számával. Sálááá, meg is vagy, kijött hogy a tányérodra kerülő hami egészen pontosan mennyi kalóriát tartalmaz. Ilyen egyszerű. Ugyan ezt el lehet játszani szendviccsel, rántottával, süteménnyel, gyümölccsel...bármi mérhető aminek van súlya:)Akár a sajtszósz por, bármilyen folyadék, vaj, stb., mindent el lehet osztani. 

12 megjegyzés:

 1. Köszönjük Emese, ez igazán hiánypótló volt:)

  VálaszTörlés
 2. ugyanilyen mérlegem van :)

  VálaszTörlés
 3. Amit én az elején sokszor elrontottam (azóta fel vannak írva külön): a tepsiket, serpenyőket még azelőtt le kell mérni, hogy benne lenne a főétel, különben - főleg az elején, amikor még se saccolás, se szemmérték nem segít - körülbelülre sem tudom belőni a készétel mennyiségét, és kalóriát számolni is csak mosogatás után tudok :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, igen, ezt kifelejtettem:) Néha én is jártam így, de szerencsére több olyan tálam is volt, így csak lekaptam a polcról:)

   Törlés
 4. Kenyérre kent vaj = vajas kenyér - üres kenyér súlya. :)))

  LOL. De el lehet bonyolítani. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Viccelsz?:) Volt olyan hogy lemértem mennyi az a teáskanál méz...:D kiskanál lemér, mézet kikanalaz, lecsurgatja h csak a kanálban legyen, majd rá a mérlegre...macerás, de csak egyszer kell megcsinálni:)

   Törlés
 5. Én ékszermérlegen nyomom :). Annyira azért nem vagyok megszállott, hogy század gramm pontossággal érdekeljen a kaják súlya, csak épp ez volt itthon :). Amúgy gratula a szép eredményhez, mi még Röf-röffel sajna a legelején vagyunk, az első héten, de legalább lement 2 kg.
  Üdv!
  Röfi és Röf-röf

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Írsz/írtok blogot?
   Amúgy köszönöm, én is szép apránként kezdtem, kitartás!:)

   Törlés
 6. Köszi Ketket, ránkfér a kitartás, már a második héten kezdődnek a nehézségek :o). Igen, írunk blogot, a címe:
  nagytestunok-fogyasa.blogspot.hu

  Szia! :)

  Röfi és Röf-Röf

  VálaszTörlés